Antibacteriële middelen

De stoffen in deze heterogene groep van auriculaire antimicrobiële middelen verschillen in aangrijpingspunt in het micro-organisme. In het assortiment van Eureco Pharma:

MUPIROCINE 20MG/G NEUSZALF 5G

Mupirocine is een bacteriostatisch of bactericide middel, afhankelijk van de lokaal bereikte concentratie. Mupirocine InfectoPharm is geïndiceerd voor het verwijderen van stafylokokkenkolonisatie in
de neus, waaronder methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bij volwassenen, adolescenten en kinderen van één jaar en ouder.

Het remt de bacteriële eiwitsynthese door reversibel en specifiek te binden aan bacterieel iso–leucyl–transfer–RNA synthetase. Het werkingsspectrum is smal. Doorgaans gevoelig zijn: Staphylococcus aureus en Streptococcus spp. Bij recidiverende impetigo, recidiverende cellulitis (niet erysipelas) of recidiverende furunculose kan bij een positieve kweek van een neusuitstrijk voor Staphylococcus aureus preventieve behandeling met mupirocine neuszalf gedurende een week worden overwogen. Als er sprake is van profylaxe bij recidiverende impetigo, cellulitis of furunculose én een positieve neuskweek: 3×/dag gedurende 1 week in de neus aanbrengen; na 3 maanden het effect evalueren.